Halıya dökülen kola lekesinin nasıl çıkarılması gerektiğini uzman bir Temizlik Firması, Pendik halı yıkama hizmeti sağlayan profesyonel yardım alınmalıdır. Evde yapılabilecek yöntemlerle de halı üzerine dökülen kola lekelerinin çıkarılması için birçok seçenek mevcut. Dikkatli uygulandığında lekeleri yok edebilmek mümkün.
Halıda Bulunan Kola Lekesi İçin Yöntemler Nelerdir?
- Sirke ve Bulaşık Deterjanı Uygulaması ile kola lekelerini yok etmek mümkün. Bunun için gerekli malzemeler arasında temizlemek için havlu, bulaşık deterjanı, sirke, sünger, su ve kâğıt havlu yeterli olacaktır. Kola içeriğinde fazla şeker barındırdığı için zor lekeler arasındadır. Kolay temizlenebilmesi için, öncelikle kâğıt havlu ile dökülen kolanın fazlalığı alınır. Sirke bulaşık deterjanı ve suyu karıştırarak dökülen bölgeye sprey şeklinde sıkılır. 5-10 dk. beklenerek, ıslak sünger ile ovarak kirin yumuşaması sağlanır. Tekrar hazırlanan deterjan sıkılır tekrar süngerle ovulur. Bu şekilde köpüren halının üzeri temiz havlu ile silinerek üzerine çıkan kirli tabaka alınmış olunur. Halı lekesinin geçtiğinden emin olana kadar işlem tekrarlanır. Silme işleminin ardından halının altına kuru bir havlu koyarak kuruması sağlanır.
- Sulu Elektrik Süpürgesi Yöntemi ile kola lekeleri yok oluyor. Halı üzerinde bulunan kola lekesi özellikle kurumuş ise yukarıda hazırladığımız yöntem ile lekenin üzerine spreyleme yöntemi ile değil direk dökerek köpürmesi sağlanır. 10-15 dk. bekleme işleminin ardından hazırlanan deterjan tekrar dökülerek kirlerin üst yüzeye doğru çıkması sağlanır. Su ile çalışan elektrik süpürgesi ile yüzeyde bulunan kirli su süpürülür. Halının lekesinin tamamen yok olduğundan emin olana kadar işlem tekrarlanır. Halı havalandırılarak kuruması sağlanır.
Hidrojen Peroksit Uygulaması dikkatli kullanıldığında mükemmel çözümler sağlıyor. Halı üzerine dökülen kola lekesi çıkarmanın bir yöntemi de hidrojen peroksit uygulamasıdır, 3/1 oranında sulandırılarak kullanılmalı aksi durumda halıda ağarma meydana gelecektir. Hazırlanan karışım kola lekesi üzerine sürülerek, ortalama 5 dk beklenir. Temiz nemli bir bez ile silinmelidir. Lekeler çıkana kadar işlem tekrarlanmalı, sonunda is silinen bölge temiz bez ile durulanmalıdır. Durulama işlemi birkaç defa tekrarlanarak halının kuruması için üzerine kuru havlu serilmelidir. Özellikle açık renkli halılarda uygulama yapılır, aksi durumda halının rengi koyu ise uygulanan bölgede renk açılması meydana gelebilir.